header img

Přehled našich vín

Seznam odrůd:


Aurelius je bílá moštová odrůda vzniklá křížením Neuburské x Ryzlink rýnský. V r. 1983 zapsaná do Státní odrůdové knihy. Vyšlechtěna ve šlechtitelské stanici Perná šlechtiteli Ing. J. Veverkou a Ing. F. Zatloukalem.

Moravské zemské víno

Vůní připomínající aroma lípy meruněk a broskví. Ovocná chuť tohoto vína je osvěžená příjemnými kyselinami a v závěru chuti dominují medové tóny podobné jako jsou u odrůdy Ryzlink rýnský.
Aurélius se elegantně snoubí se sladkovodními rybami a dokonale doplní chuť sýru Pecorino.

Doporučená teplota podávání je 12-13°C


Rulandské modré (zkr. RM, mezinárodně používaný název Pinot Noir) je starobylá, středně pozdní moštová odrůda révy vinné (Vitis vinifera), pocházející pravděpodobně z oblasti Burgundska. Odrůda je tradičně používána k výrobě červených a růžových vín, ale je též jednou ze tří odrůd povolených k výrobě francouzských klasických šumivých vín v oblasti Champagne.

Moravské zemské víno

Víno  z vinic starých přes 30 let. Barva vína je  granátová s nahnědlým okrajem. Vůně je široká, ovocná. Chuť je plná, vyvážená, elegantní, měkce sametová s velmi jemnou tříslovinou a s čokoládovou dlouhotrvající dochutí. V závěru chuti ovocné tóny lesních plodů.

Rulandské modré doporučujeme k pečeným masům, pernaté zvěři a k sýrům jako je král sýrů Brie. 

Doporučená teplota podávání je 12-16°C


Pálava (zkratka Pa) je moštová odrůda révy vinné (Vitis vinifera), určená k výrobě bílých vín, která vznikla křížením odrůd Tramín červený a Müller Thurgau. Odrůda byla (podobně jako odrůda Aurelius) vyšlechtěna Ing. Josefem Veverkou, který její šlechtění zahájil v roce 1953 ve Šlechtitelské stanici ve Velkých Pavlovicích a později v něm pokračoval v Perné.

Moravské zemské víno

Víno z vinic starých přes 40 let se skvělou mineralitou viniční tratě. Zlatavé odlesky žluté barvy vína vábí k přivonění. Vůně tohoto vína přináší jemné tóny černého bezu v kombinaci s aroma dokonale vyzrálých hroznů. Chuť je extraktivní, plná a připomíná zralé citrusové ovoce s příjemně dlouhou nasládlou dochutí, vybízející k dalšímu doušku. 

Pálavu doporučujeme podávat ke kořeněným úpravám ryb. Hodí se také jako doprovod k déle zrajícím kozím sýrům. 

Podáváme vychlazené na 11 – 12°C. 


Frankovka, též Fraňkovka, (zkratka Fr, název dle VIVC Blaufränkisch) je starobylá moštová odrůda révy vinné (Vitis vinifera), určená k výrobě červených vín. Jde o spontánního křížence odrůdy Gouais blanc (Heunisch) s doposud nezjištěnou odrůdou.

Moravské zemské víno

Víno z vinic starých přes 30 let, sklizeno při 22°NM. Víno má velmi krásnou jemně červenou barvu. Vůně  je výrazná připomínající  ostružiny  se stopami marmelády z lesních plodů. Aroma přechází do chuti vína. V té pak najdeme velmi širokou kompozici právě lesních plodů. Třísloviny  působí velmi příjemně. V  dochuti opět cítíme  lesní plody. 

Frankovka se hodí k mletému masu upravenému na otevřeném ohni. Vhodný sýr k tomuto vínu je Niva.

Doporučená teplota podávání je 15-16°C.


Ryzlink rýnský (zkratka RR, německy Rheinriesling, název dle VIVC Riesling Weiss, nejčastěji nazývaný pouze Riesling) je starobylá, velmi ceněná moštová odrůda révy vinné, určená k výrobě kvalitních bílých vín. Předpokládá se, že pochází z území dnešního Německa, konkrétně z údolí řeky Rýn. Kromě názvu „Ryzlink“ tato odrůda nemá nic společného s odrůdou Ryzlink vlašský

Moravské zemské víno

Víno  z vinic starých přes 30 let. Barva vína je zlato-zelenkavá. Vůně je plná, výrazná, s citrusy, lípou a medem. Chuť je extraktivní, s kyselinkou sladěnou spolu s ovocitou příchutí zavařených broskví.

Ryzlink rýnský se hodí k rybám jako je candát na bylinkách a sýru Provolone.

Doporučená teplota podávání je 10-13°C


Rulandské šedé (zkratka , mezinárodně používaný název Pinot Gris) je starobylá moštová odrůda, révy vinné, pocházející pravděpodobně z oblasti Burgundska, spontánní pupenová mutace odrůdy Rulandské modré (Pinot Noir).

Moravské zemské víno

Víno z vinic starých přes 50 let, sklizeno při 22°NM. Víno  žluté barvy se zelenkavými odlesky zrálo v dubovém sudu. Vůní připomínající aroma sušených meruněk a broskví. Ovocná chuť tohoto vína je osvěžená příjemnými kyselinami a v závěru chuti dominují medové tóny.

Rulandské šedé se elegantně snoubí se sladkovodními rybami či delikátními drůbežími paštikami nebo šťavnatou vepřovou pečení. Rulandské šedé dokonale doplní chuť sýru  Pecorino.

Doporučená teplota podávání je 10-13°C


Chardonnay je starobylá moštová odrůda révy vinné, určená k výrobě bílých vín, spontánní kříženec odrůd Pinot Noir a Gouais blanc. Pochází z francouzského vinařského regionu Burgundsko.

Moravské zemské víno

Víno  z vinic starých přes 30 let, sklizeno při 24°NM. Barva vína je zlato-zelenkavá. Vůně je plná, výrazná, s citrusy, mangem i ananasem. Chuť je extraktivní, s kyselinkou sladěnou se zbytkem cukru a příjemnou kořenitou dochutí do citrusové kůry, kde dominují meruňky a mirabelky.

Chardonnay doporučujeme podávat ke kořeněným úpravám drůbežího masa a ryb. Hodí se také jako doprovod ovčích či kozích sýrů. 

Podáváme vychlazené na 11 – 12°C. 


Sylvánské zelené (zkratka SZ, název dle VIVC Silvaner Grün) je starobylá moštová odrůda révy vinné, určená k výrobě bílých vín. Vznikla samovolným křížením odrůd Rakouské bílé (Österreichisch Weiss) x Tramín červený. Ještě počátkem 20. století patřila k nejrozšířenějším odrůdám ve Střední Evropě.

Moravské zemské víno

Víno  z vinic starých přes 40 let, sklizeno při 21°NM. Nádherná  mineralita z podloží písčitohlinitých  půd viničních tratí. Díky tomuto půdnímu složení a nádhernému roku  vína získala ležením v sudu širokou škálu vůní a chutí. Má nádhernou žlutou  barvu díky  ležení v sudu a zráním na kalech SUR LIE. Chuť je plná, extraktivní s nádechem ovoce  s příjemnou dochutí citrusové kůry, ukončena příjemnou kyselinou. Vůně je široká a ovocitá s nádechem medových tónů. 

Sylvánské zelené doporučujeme k uzeným rybám nebo krevetám na másle. 

Doporučená teplota podávání je 12-14°C. 


Rulandské bílé (zkr. RB, mezinárodně používaný název Pinot Blanc) je starobylá moštová odrůda révy vinné, pocházející pravděpodobně z oblasti Burgundska, spontánní pupenová mutace odrůdy Rulandské šedé (Pinot Gris).

Moravské zemské víno

Víno z vinic starých přes 50 let, sklizeno při 22°NM. Víno  krásné  barvy do žluta se zelenkavými odlesky zrálo na kalech v akátovém sudu. Vůní připomínající aroma sušených meruněk a broskví. Ovocná chuť tohoto vína je osvěžená příjemnými kyselinami a v závěru chuti dominuje chlebová kůrka. Rulandské bílé se elegantně hodí k pstruhu na grilu.

Rulandské bílé dokonale doplní chuť sýru  Pecorino.

Doporučená teplota podávání je 11-13°C


André je modrá moštová odrůda vzniklá křížením Frankovka x Svatovavřinecké. V r. 1980 zapsaná do Státní odrůdové knihy. Vyšlechtěna ve šlechtitelské stanici V. Pavlovice v r. 1961 šlechtitelem Ing. Jaroslavem Horákem. Název odrůdě byl dán podle Ch. C. Andrého (1763 – 1831, zakladatel spolku na podporu šlechtění ovoce v Brně).

Moravské zemské víno

Víno z vinic starých  10 let, sklizeno při 22°NM. Víno má velmi krásnou tmavě červenou barvu. Vůně  je výrazná připomínající  ostružiny  se stopami černého rybízu a lesních plodů. Aroma přechází do chuti vína. V té pak najdeme velmi širokou kompozici právě lesních plodů. Třísloviny  působí velmi příjemně. V  dochuti opět cítíme  lesní plody. 

André se hodí k mletému masu upravenému na otevřeném ohni. Vhodný sýr k tomuto vínu je Niva.

Doporučená teplota podávání je 15-16°C.


Müller Thurgau je bílá moštová odrůda vzniklá křížením Ryzlinku rýnského x Madlenky královské. Odrůdu vyšlechtil Dr. Hermann Müller (1850-1924),  ve šlechtitelské stanici Geisenheim v r. 1882. Švýcar Müller pocházel z kantonu Thurgau a spojení příjmení s názvem kantonu dalo jméno odrůdě, která z evropských vinic prakticky vytlačila odrůdy jako je Sylvánské zelené či Neuburské.

Moravské zemské víno

Moravské zemské víno, sklizeno při 19°NM. Víno  z vinic starých přes 20 let. Nádherná  mineralita z podloží písčitohlinitých viničních tratí. Díky tomuto půdnímu složení vína získala širokou škálu vůní a chutí. Má nádhernou žlutou  barvu díky  ležení a zráním na kalech SUR LIE. Chuť je plná, extraktivní. Vůně je široká a ovocitá s nádechem květin na louce. 

Doporučujeme podávat ke krevetám na másle. Müller Thurgau  dokonale doplní chuť sýru EDAMER

Doporučená teplota podávání je 12-14°C. Při této teplotě se víno plně rozvine a Vy si můžete plnými doušky vychutnat toto víno.


Ryzlink vlašský je starobylá bílá odrůda révy vinné. Její původ je pravděpodobně v Itálii (Vlachy), nebo ve Francii. Ať tak, nebo tak, v dnešní době je nejvíce rozšířený v zemích bývalé Rakousko – Uherské monarchie.

Moravské zemské víno

Víno  z vinic starých přes 20 let, sklizeno při 23°NM . Nádherná  mineralita z podloží vápenitých  viničních tratí Mikulova a okolí. Díky tomuto půdnímu složení a nádhernému roku  vína získala ležením v sudu širokou škálu vůní a chutí. Má nádhernou žlutou  barvu díky  ležení v sudu a zráním na kalech SUR LIE. Chuť je plná, extraktivní s nádechem ovoce, s příjemnou dochutí citrusové kůry, ukončena příjemnou kyselinou . Vůně je široká a ovocitá.

Ryzlink vlašský doporučujeme podávat k uzeným rybám nebo krevetám na másle. Ryzlink vlašský dokonale doplní chuť sýru EDAMER.

Doporučená teplota podávání je 12-14°C.


Veltlínské zelené je tradiční moštová odrůda určená pro výrobu bílých vín. Do Státní odrůdové knihy ČR zapsaná v r. 1941. V ČR je nejrozšířenější pěstovanou odrůdou. Na Moravě byly v minulosti pro odrůdu používané názvy Bělošpičák a Muškatel. Její původ sahá pravděpodobně až do starověku a odrůda vznikla buď na území Itálie, nebo Rakouska, kde je v dnešní době pěstovaná na největší výměře ve Světě

Moravské zemské víno

Víno  z vinic starých přes 40 let, sklizeno při 23°NM .

Nádherná  mineralita z podloží písčitohlinitých viničních tratí dává skvělou možnost k dozrání hroznů. Díky tomuto půdnímu složení  vína získala ležením v sudu širokou škálu vůní a chutí. Skvělé složení půdy a mineralita zaručuje i skvělou sklizeň nádherných hroznů. Má nádhernou  sytě žlutou- zelenou  barvu. Díky  ležení v sudu a zráním na  kalech SUR LIE.

Chuť je plná, extraktivní s nádechem ovoce a zeleného pepře, s příjemnou dochutí citrusové kůry, ukončena příjemnou kyselinou sladěnou se zbytkem cukru do 3 gramů. Vůně je široká a ovocitá s nádechem medových tónů.

Veltlínské zelené doporučujeme podávat k uzeným rybám nebo krevetám na másle. Také je možné si ho vychutnat jen tak bez jídla. Veltlínské zelené dokonale doplní chuť sýru EDAMER

Doporučená teplota podávání je 8-10°C.


Modrý portugal, starobylá evropská odrůda, původ není jasný, v Rakousku odkud se dostala k nám se rozšířila v 19. století. Velmi vhodná jako ranější odrůda k výrobě Svatomartinského vína.

Moravské zemské víno

Víno  z vinic starých přes 50 let, sklizeno při 21°NM .

Barva vína je  granátová s nahnědlým okrajem. Vůně je široká, ovocná. Chuť je plná, vyvážená, sametová s velmi jemnou tříslovinou. V závěru chuti ovocné tóny ostružin a malin.

Modrý portugal doporučujeme k pečeným masům nebo k sýrům jako je král sýrů Brie.

Doporučená teplota podávání je 12-16°C


Tramín červený je starobylá moštová odrůda révy vinné, určená k výrobě bílých vín. Je jednou z nejstarších pěstovaných odrůd, podílela se na vzniku mnoha klasických evropských odrůd révy a je oblíbeným partnerem při šlechtění nových odrůd. Původ odrůdy je nejasný a ztrácí se v dávné minulosti.

Moravské zemské víno

Víno  z vinic starých  8 let .

Zlatavé odlesky žluté barvy vína vábí k přivonění. Vůně tohoto vína přináší jemné tóny čajových růží a ovoce lichi ( liči)v kombinaci s aroma dokonale vyzrálých hroznů. Chuť je extraktivní, plná a připomíná zralé  ovoce s příjemně dlouhou nasládlou dochutí,vybízející k dalšímu doušku.

Tramín červený doporučujeme podávat ke kořeněným úpravám ryb. Hodí se také jako doprovod k déle zrajícím  kozím sýrům.

Podáváme vychlazené na 11 – 12°C.


Neuburské je bílá moštová odrůda vzniklá nahodilým křížením odrůd Veltlínské červené x Sylvánské zelené ve druhé polovině 19. stol. v Rakousku anonymními šlechtiteli. Zde se pěstuje pod názvem Neuburger. Dle ústního podání zasadili vinaři v obci Arnsdorf vyplavené kusy réví z Dunaje a od r. 1872 z těchto vzrostlých keřů vyráběli dobré víno.

Moravské zemské víno

Víno z vinic starých přes 50 let, sklizeno při 22°NM .

Víno  žluté barvy se zelenkavými odlesky. Vůní připomínající aroma sušených meruněk. Ovocná chuť tohoto vína je osvěžená příjemnými kyselinami a v závěru chuti dominují medové tóny.

Neuburské se elegantně snoubí se sladkovodními rybami či delikátními drůbežími paštikami. Neuburské dokonale doplní chuť sýru  Pecorino.

Doporučená teplota podávání je 12-13°C